Andvägen 3
Torskär
EXKLUSIVT BOENDE I GEMYTLIGA TORSKÄR MED NÄRHET TILL BÅDE LEK- OCH BADPLATS!
Fakta
Ytor
Källa: Fastighetsregistret
Källa: Fastighetsregistret
Källa: Fastighetsregistret
Källa: Fastighetsregistret
Ekonomi
Energideklaration
Driftkostnad
Beskrivning
Gemensamhetsanläggningar
Gemensamhetsanläggning NORRKÖPING TORSKÄR GA:3. Avser vägar, gång- och cykelvägar samt grönområden
Samfälligheter
Samfällighet NORRKÖPING TORSKÄR S:2. Avser upplagsplats
Samfällighet NORRKÖPING TORSKÄR S:7. Avser vägar
Samfällighet NORRKÖPING TORSKÄR S:8. Avser väg
Huvudbyggnad
Via den stenlagda infarten till fastigheten som har plats för flertalet bilar och med laddplats för elbil utanför groventrén nås huvudentrén. Innanför ytterdörren möts man av en hall med en klädkammare för ytterkläder och skor. I anslutning till hallen finns tvättstugan som har en groventré via vilken man når bilplatsen med laddare för elbil. I tvättstugan finns en tvättho med underskåp, en kombinerat tvätt- och torkmaskin, tvättbänk, linneskåp, städskåp samt garderober bakom skjutdörrar. Det är också i tvättstugan man finner teknikcentralerna för fiber och el liksom för vatten och golvvärmen. Istället för traditionella golvytskikt har man i hela huset valt att diamantslipa betongplattan som även har inslag av ingjuten natursten. Golvet har sedan såpatvättats.
Allrum/ Kök
Via skjutdörrar kommer man från hallen in i ett ljust och härligt allrum med stora ljusinsläpp och innertaket öppet till nock. I taket sitter effektfulla spotlights. Allrummet är integrerat med köket i vilket det finns en stor köksö. På köksön finns en induktionshäll samt dubbla diskhoar och även i bänken dolda elkontakter. Under bänken finns gott om förvaring i lådor och skåp. Det är också under bänken som man valt att placera både ugn och diskmaskin. Vidare finns i köket en kyl och frys side-by-side samt utgång till ett stort härligt altandäck mot sydväst.
Altandäcket
Den gjutna delen av altandäcket är förberedd för byggnation av ett varmt och skönt uterum i och med att vattenburen golvvärme är ingjuten i plattan. I nuvarande användning är dock systemet i denna delen inte vattenfyllt. Resten av däcket har trätrall.
Sovrum
Det största av sovrummen har fönster mot väster och även en utgång till trädgården. I rummet finns också en lös garderobsvägg med två dubbelgarderober och ett linneskåp.
Duschrum
Här är det marockanska cementplattor på golvet och väggarna är helkaklade med stora vita liggande plattor. Duschrummet är utrustat med wc, ett stort handfat i kommod med spegelskåp, handdukstork (elburen) samt en duschplats med en stänkskyddande vägg av glas. I utrymmet finns även ett högskåp samt ett vädringsfönster. Duschrummet är förberett för installation av badkar då det finns ett vattenuttag avsett för badkarsblandare samt en extra golvbrunn.
Mindre sovrum/ Kontor
Detta lite mindre sovrum med fönster mot norr är inrett med en våningssäng för barn eller gäster samt ett skrivbord. I rummet finns även en fristående dubbelgarderob.
UNGDOMSAVDELNINGEN / HEMMAKONTOR
Denna del av huset som är belägen i anslutning till entréhallen är perfekt för tonåringen eller som hemmakontor.
Här finns en liten hall som leder in till ett mindre allrum med fönster mot trädgården. Vidare finns två sovrum och även ett badrum. Badrummet är utrustat med marockanska cementplattor på golvet och stora vita liggande kakelplattor på väggarna. I badrummet finns förutom wc och handfat även ett badkar.
Återställande
"Ungdomsavdelningen" utgör idag en separat lägenhet om 2 rok. Säljaren kommer, för den köpare som så önskar, att stå för återställande till originalplanlösning.
Attefallshus
Denna är grundlagd på en betongplatta med ingjuten golvvärme och har en stomme av isolerblock (Exact från Finja), putsad lecasten samt ett isolerat trätak utvändigt klätt med papp. Mekanisk ventilation och air condition med värme och kyla.
Invändigt fördelar sig ytan om ca 30 kvm (baserat på yttermått) på 2 rum och pentry + duschrum och sovloft. I pentryt finns diskbänk, induktionshäll med två plattor, spisfläkt samt diskmaskin och tvättmaskin. Vidare finns i denna byggnad ett allrum, ett duschrum samt ett sovloft med plats för en dubbelsäng samt en enkelsäng. I entréplanet finns slutligen ett separat sovrum som är tillbyggt på senare tid. Till detta hus finns en plattsatt gård samt en liten trädgård, båda med sydvästläge.
Attefallshuset är idag uthyrt.
Friggebod
Denna är en kombination av relax och gäststuga. I byggnaden finns ett duschrum utrustat med wc, handfat och en duschkabin. Det finns även en bastu samt ett sovutrymme med plats för en våningssäng.
Garage
Förutom att bilen har sin plats i detta fullisolerade garage om ca 40 kvm är samtlig teknisk utrustning till alla byggnader samlad här. Väggarna är dubbelgipsade för bästa möjliga brandsäkerhet. I garaget finns el, vatten, avlopp och porten är givetvis fjärrstyrd. I garaget är det också förberett för att göra ett extra badrum.
Trädgård
Trädgården är plan och lättskött med ett flertal unga fruktträd. I planteringarna kring altanen finns jordgubbar och rosbuskar och även ett antal lättskötta perenner.
Solcellsanläggningen
Denna har hittills under 3 år producerat ca 32 MWh vilket motsvarar hälften av fastighetens totala årsförbrukning. Det gör att man i praktiken bara betalar fasta kostnader samt energiskatt för elen vilket motsvarar ca 1 kr/kWh. Till anläggningen hör ett batteri som minskar huvudsäkringen från 20 A till 15 A vilket gör att den fasta avgiften minskas. (Ledningen från EON är dock dimensionerad för 35 A). Anläggningen har solpaneler för uppvärmning av varmvatten sommartid. Till dessa hör en varmvattentank på 300L. Det gör att man under sommaren kan exportera större delen av den el som produceras av solcellsanläggningen. Under år 2023 produceras 10 350 kWh i solenergi varav 6 433 kWh såldes. Egenförbrukningen var 17 959 kWh varav 15 195 köptes av elleverantören.
Summa summarum gör solcellsanläggningen att man i praktiken bara betalar för de fasta kostnaderna avseende el och dessutom går plus på förbrukningen i och med den mängd el man har möjlighet att exportera och få betalt för.
Allmänt
Singelbädden som dels återfinns under betongplattan men som även omger huvudbyggnaden och har ett djup på ca 1 m bidrar med värme till betongplattan vilket har en positiv inverkan på energiförbrukningen. Utöver att den även säkerställer en torr och helt avvattnad grund.
Samtliga byggnader värms upp av vattenburen golvvärme. För att slippa ha en massa apparater och maskiner inomhus är samtliga placerade i teknikdelen av garaget. Därifrån finns en kulvert först till huvudbyggnaden och sedan vidare till de både mindre bostadsbyggnaderna. Även i den del av altandäcket som är gjuten finns vattenburen golvvärme vilket gör det enkelt att till exempel bygga ett uterum för året-runt-bruk om så önskas. Slingorna är inte vattenfyllda ännu, för frostriskens skull.
Samtliga bostadslägenheter är utrustade med egna elmätare.
Larm är installerat.
Helt nytt är den hjärtstartare som härom dagen monterades på garaget. Tanken är att vem som helst inom bostadsområdet har möjlighet att använda den vid behov. Se gärna inslag i SVT Nyheter gällande detta via följande webadress: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/hon-fixade-hjartstartare-till-byn?fbclid=IwAR2RWw1Wxmr8m52-kc_JMl4abEVddF2jKWaldWKbv4Ya-PB-_CK53pxq4fk
Badhytt
Till fastigheten hör via arrende av vägföreningen en badhytt med nummer 14 längs Strandvägen på Bråvikens norra strand. I denna finns en vedeldad bastu samt ett litet utrymme för avkoppling till bastubadet. Det finns också en brygga av aluminium som är lätt att ta in på vintern.
Säljaren berättar
Vi bodde i ett stenhus, just ett stenkast från Kattegat i Galtabäck. Det sydligaste fiskeläget söder om Varberg i 18 år. Vi byggde huset nytt och var mycket nöjda med den stabila och tysta konstruktionen i ett stenhus av platsgjutna betongelement. En jordvärmepump på 12 kW värmde vårt hus och pool. Energiförbrukningen var endast 21 000 kWh per år när vi var 4 i hushållet. Vi var då delägare i Varbergs vind en förening som samägde 4 vindkraftverk. Så vi var nästan självförsörjande på el.
Det blev tid för pension och som jag arbetat i ett Franskt företag så tyckte vi att det kan vara kul och prova ett miljöombyte. Så vi flyttade till Menton. Det för en stad i Varbergs storlek mellan Monte Carlo och Italienska gränsen vid medelhavet. Som pensionärer kunde vi njuta av promenaderna till Gränsen fram och tillbaka 5 dagar i veckan under 8 år. När det sedan blev tid för att flytta tillbaka så var det Margaretas gamla vänner och barn och barnbarn som drog oss tillbaka till Sverige och Norrköping. Vi fann en tomt i Torskär på internet som vi köpte 2017. Flyttade officiellt tillbaka 2020 efter att vi byggd ett Attefallshus och en Friggebod. Båda med stenhuskänslan kvar i kroppen så blev det gjuten betongplatta på mark med golvvärme och VVS i båda stugorna. När vi sedan fick bygglov så var det inte så svårt att välja husleverantör då vi köpt tomten genom förmedling av Eksjöhus AB.
Så det blev inget stenhus men väl en gjuten betongplatta med golvvärme och diamant-slipat golv. Hus med låg energiförbrukning är mitt stora intresse så det blev solceller på halva taket mot söder. Stöttade av en solpanel för varmvattenproduktion som förvärmare till en Luft Vatten Värmepump som är vår energi källa. Vi valde att lägga alla maskiner i garaget och gräva ned en vatten- och värme kulvert till alla husen. Då slapp vi alla olägenheter med maskiner i huset och det ljud som alltid finns. Solcellerna ger oss nästan hälften av all energi som vi förbrukar så vi är på den nivå som vi tycker är rimligt. Vår elbil mår också bra av att få långsam laddning från dem och ett batteri stöttar produktionen så vi kan sänka huvudsäkringen om vi vill.
Vi kommer nu att flytta in till sta'n till en mindre ägarlägenhet då vi börjar bli till åren. Tillsammans 148 år. Vi önskar Er lycka till i husen och hjälper er gärna med att förstå tekniken och köra fastigheten.
Med vänlig hälsning / Håkan och Margareta
Nya batterilagret
Solcellsanläggningen
Ett batterilager på 14 kWh vilket styrs och optimeras via en aggregator är installerat under våren 2024. Allt i syfte att maximera systemet utifrån hushållets behov och möjliggöra för Svenska kraftnät att balansera sitt nät. Detta kan med dagens prisnivåer medföra en ytterligare intäkt på ca 80 000 kr/år före skatt.
Säljaren berättar
Den senaste investeringen är i ett 14 kWh batteri som får styras av Svenska Kraftnät och vi hjälper till att balansera det svenska kraftnätet mot en förhoppningsvis stor årlig utbetalning i storleken av 80 000 SEK. Då går driftkalkylen ihop och huset genererar ca 45 000 SEK efter att alla kostnader är avdragna. Det är en bra kompis som kan hjälpa till att finansiera huset.
Planritning
Ansvarig fastighetsmäklare
Extra kontakt