Header image
Properties & Partners F.d. Sixten Jernbergs Fritidshusby med 18 stugor beläget på 40.892 kvm tomt i Lima med kommunalt V/A

Fritidsbyvägen

F.d. Sixten Jernbergs Fritidshusby med 18 stugor beläget på 40.892 kvm tomt i Lima med kommunalt V/A

Fritidshusby/Fastigheten Malung-Sälen Ytternäs 18:1/ med 18 stugor beläget på 40.892 kvm tomt i Lima med kommunalt Vatten/avlopp. F.d. Sixten Jernbergs sport & fritidsby. Ytterligare byggnader såsom f.d. cafeteria, garage, förråd etc. Stugorna är byggda 1964-65 0ch är i storlekar mellan ca 32 & 49 kvm. 6 timmerstugor & 12 med träpanelfasad. Området Ytternäs/Limedsforsen ligger med närhet till Västerdalälven, skid-& skoterspår samt närhet till Sälen. Byggnaderna har varit synnerligen sparsamt använda under senare år och säljes med total friskrivnings klausul avseende s.k. dolda fel enl.bifogad Försäljningspromemoria. Ett tillfälle för entreprenör att vidareutveckla och förädla. Visas efter överenskommelse.

Fakta

Adress:
Fritidsbyvägen
Kommun:
Malung-Sälen
Fastighetsbeteckning:
YTTERNÄS 19:1
Typ:
Kommersiell fastighet
Ägandeform:
Kommersiell fastighet - Friköpt
Byggnadstyp:
1 plans fritidshus
Byggnadsår:
1964-1975
Vatten och avlopp:
Kommunalt vatten året om/Kommunalt avlopp.
Fönster:
2-glas
Uppvärmning:
Direkt el
Fasad:
6 Timrade stugor & 12 st med träpanel
Tak:
Plåt
Stomme:
Trä
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Torpargrund

Ekonomi

Taxeringsvärde byggnad(er):
1 197 000 kr
Taxeringsvärde tomt:
1 977 000 kr
Taxeringsvärde totalt:
3 174 000 kr
Taxeringsår:
2021
Värdeår:
1964
Taxeringskod:
230
Försäkring fullvärde:
Ja

Energideklaration

Ej utförd

Beskrivning

Info om stugbyn/Dick Persson, ägare:

                      Sixten Jernbergs Sport & Fritidsby

Stugorna är byggda av skidlegendaren Sixten Jernberg mellan 1965-1975, Ytternäs 1965, Kanten o Åsen 1970 och Plattån 1975. Alla avsedda för vintercamping  och är välbevarade och varma. 

Stugbyn invigdes 1965 med fyra parstugor (tre av dessa stugor har varit uthyrda för permanentboende till 2019), restaurang och swimmingpool. Man hade utöver satsning på längdskidor även träningsläger sommartid, och var då ”top of the line”.  På den tiden låg Lima skidstadion i direkt anslutning till byn. Lima IF var då den i särklass mest framgångsrika skidklubben i Sverige.

Redan i början på 70-talet i samband med Stenmarksvågen började stugbyns dragningskraft att avta eftersom alla skulle ju åka alpint.

Nedgången i kundunderlag försökte man möta med att bygga ytterligare sex timmerstugor, men förgäves. I slutet på 70 talet stängdes restaurangen.

Idag kan vi dock glädjas åt att ha en helt intakt stugby, från sportlovens och vintersemestrarnas barndom.

Då byn haft väldigt låg beläggning sedan slutet på 70-talet var slitaget litet fram till 2015 då vi hyrde vi ut till Migrationsverket och 2017–2018 till Malungs kommun som behövde boende till socialt utsatta. Under dessa perioder blev det tyvärr sådant slitage att vi valde att stänga ner värme o vatten i byn 2019. Som följd av detta även vattenskada i en stuga och ytterligare frysskador i badrum.

2020 ansökte jag hos lantmäteriet om avstyckning för området. 2022 blev lantmäteriet klara med en plan på arton avstyckade tomter med byns hus, vilket tyvärr Malungs kommun ännu icke bifallit. Lantmäteriprocessen är dock fortvarande öppen men vi själva/familjen har därefter tagit beslutet att avyttra byn i sin helhet, som en enda fastighet.

Idag då längdåkning o cykling blivit synnerligen populärt, så torde byn ha framtiden för sig. Stugornas grundkonstruktion är god; det krävs dock bl.a. nya våtutrymmen och kök för att möta framtidens gäster. Vår förhoppning är att någon entreprenör med goda idèer tar över fastigheten och utvecklar den.

Mvh Dick

 

Planritning

Fyll i formuläret nedan för att anmäla dig till visningen för Fritidsbyvägen

Välj en tid för visning nedan

Fyll i formuläret nedan för att anmäla ditt intresse för objektet Fritidsbyvägen

Ansvarig fastighetsmäklare

Lars Antonsson
Reg. Fastighetmäklare