Kövlebäcksvägen 18
Fjärestad
Stilren elegans, modert formspråk & underbart, lugnt, lantligt läge med öppna landskap inpå knuten.
Fakta
Ytor
Källa: Fastighetsregistret
Källa: Enligt säljare
Källa: Enligt säljare
Ekonomi
Beskrivning
Lite av varje
Välkomnande entré med öppet upp i nock och andra våningen. Stilrent gäst-wc. Öppet mellan hall, vardagsrum och kök. Vardagsrum i vinkel med spatiösa ytor, läcker trappa upp till ovanvåningen och hela tre partier med utgång till trädäcket och trädgården med det absolut bästa solläget. Matplasten är också den generös med plats för hela släkten eller när vännerna är på middagsbjudning vidare är det helt öppet till köket. Köket är i stilren design i ljusa toner, snygg grå bänkskiva, väl tilltagen spishäll med inbyggd fläkt, integrerade kyl, frys & diskmaskin samt ugn & micro i arbetshöjd och även här en utgång till trädäcket där grillen har sin plats, underbart helt enkelt! Luftig, fräsch hall som leder oss bort till ett extra sovrum, praktiskt tvättstuga och ett underbart badrum med dubbla vaskar och dubbeldusch, här finns även en glasad altandörr för att enkelt komma ut i naturen där SPA badet kan få sin plats på trädäcket. Ovanvåningen erbjuder ljus och rymd med alla takfönster samtidigt som det är öppet ner till entrén. Här får ni ett generöst allrum, tre sovrum samt ett badrum. Hela entréplan har vattenburen golvvärme i nygjuten betongplatta som sedan slipats och behandlats till ett lite rått men mycket smakfullt utseende. Samtliga väggar är slätputsade och målade i ljus nyans. Spotlights finner ni lite här & där samt stilrena, snygga lampor i hall och kök. Trädäcket är väl tilltaget med plats för allt som önskas. Trädgården på hela 1339 kvm är till för er med lite kreativitet och fantasi för exempelvis växthus, kryddträdgård, Attefall (gästhus), lekyta, SPA- anläggning, pergola eller varför inte en liten pool. Här finns även biluppställningsplats, carport och ett förråd.
Trädgård
Trädgården har bästa solläget med söder-väster. Öppna landskap inpå knuten, stort och väl tilltaget trädäck. Biluppställningsplats, carport och förråd. För övrigt är trädgården på hela 1 339 kvm med plats för det mesta, varför inte ett växthus och ett Attefall?
Fjärestad
Fjärestad är en småort i Helsingborgs kommun och kyrkby i Fjärestads socken och är belägen norr om Råån, cirka 1,5 kilometer öster om Gantofta och två kilometer norr om Vallåkra.
Historia; Kyrkbyn härstammar troligen från järnåldern eller vikingatiden, då ortnamnsefterledet "-stad" här har sitt ursprung i efterledet -stadha, med betydelsen bostad, och härstammar från järnåldern. Förledet syftar möjligen på ett fornskånskt personnamn, "Fiari", som kan vara en kort variant av namn som det isländska Fjörleif. En annan teori är att förledet kommer av fjära 'strand'. Syftningen skulle då vara stränderna på en bäck som rinner genom byn [4][5]. Ortnamnet skrevs Fyarestathae år 1341 och Fierrestad i Lunds stifts landebok från 1569. De fornlämningar som påfunnits i området har till största delen legat i anknytning till Rååns dalgång. Dessa har till största delen bestått av stenåldersboplatser och gravhögar från äldre bronsåldern. Kyrkan uppfördes ursprungligen på 1200-talet, men efter en ombyggnad 1863 är endast tornet från 1400-talet bevarat. Under enskiftet vid 1800-talets början flyttades gårdarna i byns södra del ut från orten, men vissa gårdar stod kvar i ortens norra del. Under 1800-talet bebyggdes ortens gamla fäladsgata med ett antal gatehus som senare ersatts med enfamiljshus.
Samhället; Orten ligger utmed Fjärestadsvägen och har en något utspridd karaktär. Två bebyggelsekoncentrationer kan urskiljas: en västlig vid Fjärestads kyrka, där vägen gör en mindre s-kruva, och en ostlig, vid korsningen med Norra Vallåkravägen. Kyrkan är vitputsad med trappgavelförtsett torn enligt typiskt skånskt byggsätt och omgiven av en mindre kyrkogård. Bebyggelsen har en agrar prägel med gårdsbyggnader blandat med villabebyggelse. Genom den västra delen av orten löper ett mindre vattendrag, Kövlebäcken, ner mot Råån. Bäcken rinner strax väster om kyrkan och vrider sedan av mot väster. Sydväst om kyrkan ligger den större Fjärestad gård. I anknytning till gården och Kövlebäcken finns viss tätare växtlighet, men i övrigt omges orten av fullåkersbygd. I söder löper Råån, vars dalgång håller stora naturvärden och är skyddad som naturreservat och Natura 2000-område.
Naturreservatet Fjärestad-Gantofta består av ett varierat betes- och skogslandskap vid Rååns dalgång mellan Vallåkra och Gantofta. Länsstyrelsen bildade naturreservatet bland annat för att långsiktigt bevara och förbättra de natur-, kultur- och rekreationsvärden som finns i dalgången.
Fjärestad Kyrka, Den nuvarande kyrkan byggdes på i mitten på 1800-talet utanpå den medeltida kyrkan, som sedan revs sten för sten och bars ut. Som ett resultat kan man se reliefen av ett lejon längst upp i kyrkans nordöstra yttermur som återfanns så sent som 1999. Den nuvarande kyrkan invigdes 1863 och har ca 180 sittplatser. Kyrkans största prydnad är ett altarskåp (triptyk) med bilder från Jesu liv och samtliga lärjungar, målat av Erik Abrahamson från 1946.
Fjärestads intresseförening; Vi är en förening med syftet att värna bygdens intressen. Detta gör vi genom att bevaka frågor som påverkar bygden och föra de boendes talan mot myndigheter och andra organisationer, verka för en förbättrad lokal samhällsservice samt skapa förutsättningar för fritidsaktiviteter för både unga och gamla.
Planritning
Ansvarig fastighetsmäklare