Header image
Såld UNIK MÖJLIGHET I SÖDERKÖPINGS HISTORISKA KVARTER!
Besiktigat

Prästgatan 9

Söderköping

UNIK MÖJLIGHET I SÖDERKÖPINGS HISTORISKA KVARTER!

Välkommen till en unik fastighet som egentligen består av två! Belägna i ett av Söderköpings gamla och anrika kvarter. Här erbjuds en chans att förvärva ett centralt belägen och historiskt intressant objekt med två bostadshus och en enklare komplementbyggnad. Alla byggnader har eftersatt underhåll och är i behov av mer eller mindre renovering, vilket ger dig möjligheten att sätta din egen prägel på dom och skapa ditt drömhem i en idyllisk miljö.

Det större bostadshuset består av två separata lägenheter om 3,5 rum och kök vardera. Båda dessa lägenheter är tillgängliga för köparen. Det mindre huset är en egen enhet om 3,5 rum och kök i 1 1/2 plan. Denna bostad är idag uthyrd. Båda husen har stor potential och kan, med rätt omsorg, förvandlas till fantastiska boenden med moderna bekvämligheter i en charmig historisk miljö. Förutom de båda bostadshusen finns även en enklare komplementbyggnad belägen på den större av de båda fastigheterna.

Trädgården är stor och härligt lummig och erbjuder en oas av grönska mitt i staden. Här finns perenna rabatter fyllda med vackra blommor, buskar och fruktträd som skapar en harmonisk atmosfär. I trädgården finns flera uteplatser, inklusive en inbjudande syrenberså och en plattsatt uteplats under tak – perfekta för avkoppling och umgänge.

Uppvärmningen av de båda bostadshusen sker via en luft/vatten-värmeanläggning, vilket ger en energieffektiv och modern lösning för ett bekvämt boende året runt.

Detta objekt är perfekt för dig som har en passion för renovering och vill skapa något alldeles speciellt. Här finns chansen att bevara och förädla historisk charm samtidigt som du införlivar moderna inslag och skapar ett hem som speglar din personliga stil.

Läget kan inte bli bättre – mitt i Söderköpings gamla kvarter med närhet till stadens utbud av restauranger, butiker och sevärdheter. Upplev det bästa av två världar: det historiska arvet och den moderna bekvämligheten i ett av Söderköpings mest eftertraktade områden.

Välkommen att boka tid för visning för att upptäcka alla möjligheter som denna unika plats har att erbjuda!

Fakta

Adress:
Prästgatan 9
Område:
Söderköping
Kommun:
Söderköping
Fastighetsbeteckning:
PRELATEN 3 och PRELATEN 4
Typ:
Villa
Ägandeform:
Småhus - Friköpt
Byggnadstyp:
Flerbostadshus.
Byggnadsår:
1930 (båda husen)
Vatten och avlopp:
Kommunalt vatten året om/Kommunalt avlopp.
Fönster:
2-glas (båda husen)
Uppvärmning:
Luft/vatten värmepump med elpatron belägen i stora huset och via kulvert till lilla huset.
Ventilation:
Självdrag (båda husen)
Fasad:
Eternit på det stora huset. Trä på det lilla.
Tak:
Betongpannor på det stora huset. Plåt på det lilla
Stomme:
Trä (båda husen)
Bjälklag:
Trä (båda husen)
Grundläggning:
Delvis källare, delvis krypgrund på det stora huset. Källarutrymme under det lilla huset.
Grundmur:
Stenfot (båda husen)
Badrum:
3 st
TV- Internetutbud:
Fiber finns i gatan men är ej installerat i någon av byggnaderna

Ekonomi

Taxeringsvärde byggnad(er):
2 241 000 kr
Taxeringsvärde tomt:
1 352 000 kr
Taxeringsvärde totalt:
3 593 000 kr
Bef. pantbrev:
2st om 85 000 kr
Taxeringsår:
2024
Värdeår:
1930
Taxeringskod:
220
Försäkring fullvärde:
Ja

Energideklaration

Utförd
2024-07-26
273/156 kWh/m²/år

Driftkostnad

Beräknad på 3 personer
32 781 kr/år
12 496 kr/år
6 737 kr/år
7 921 kr/år
59 935 kr/år
Enligt säljarens uppgifter. Kostnad för hushållsel ingår i uppvärmningskostnaden. Fastighetsavgift tillkommer.
9 525 kr/år

Beskrivning

Interiör Stora huset

En betongtrappa leder upp till huvudentrén och trapphuset som byggdes till 1959. I trapphushallen finns en dörr ned till källaren och en dörr in till lägenheten.

LÄGENHETEN PÅ DET NEDRE PLANET

Denna är delvis renoverad på senare tid och då byttes även all el i denna. 

Hall

KIlinkerliknande plastmatta på golvet och det finns en liten klädkammare.

Duschrum

Våtrumsmatta på golv och väggar. Utrustad med wc, handfat, duschhörna samt en toppmatad tvättmaskin. Det finns även en vattenburen handdukstork.

Kök

Diskbänk som håller det gamla standardmåttet på 80 cm har vitt kakel ovan. Vitvaror i form av hällspis, spisfläkt samt en kyl/frys. I köket finns även ett städskåp och en arbetsbänk med det nya standardmåttet med fönster mot trädgården ovan.

Sovrum 1

Beläget innanför köket med fönster mot trädgården.

Sovrum 2

Detta nås dels via sovrum 1 och dels via matplatsen i vardagsrummet. Fönstret vetter mot gatan. I detta sovrum finns tre platsbyggda garderober med överskåp.

Vardagsrum

Ljust och härligt med ekparkett och med en liten matsalsdel delvis avskild med ett valv. I vardagsrummet finns ett platsbyggt skåp och en altandörr på den östra gaveln (mot grusparkeringen). Dock finns ingen altan eller balkong.

LÄGENHETEN PÅ DET ÖVRE PLANET

Ovan trappan finns utanför lägenhetsdörren en liten hall med tre platsbyggda garderober. Det finns även en dörr ut till balkongen ovan huvudentrén. Denna lägenhet är till stor del i originalskick. Dock är köksluckorna och vitvarorna bytta på senare tid.

Hall

I lägenhetens hall finns en garderob och även en liten klädkammare. I hallen finns också luckan till vinden.

Duschrum

Våtrumsmatta på golv och väggar. Wc, handfat, duschhörna, en toppmatad tvättmaskin och ett vädringsfönster.

Kök

Diskbänk som håller det gamla standardmåttet på 80 cm har rödmönstrat kakel ovan. Vitvaror i form av hällspis, spisfläkt samt kyl och frys. I köket finns även ett städskåp och en arbetsbänk med det nya standardmåttet med fönster mot trädgården.

Sovrum 1

Via köket nås detta sovrum som har fönster mot gården. I rummet finns två platsbyggda garderober, båda  med överskåp.

Sovrum 2

Här inne finns två platsbyggda garderober, båda med överskåp. Fönstret vetter mot gatan. Liksom på det nedre planet nås detta sovrum dels från sovrum 1 och dels från matplatsen i vardagsrummet.

Vardagsrum

Likvärdigt det på nedre planet med ekparkett på golvet och en öppen spis som ej är eldningsbar i nuvarande skick. Även i detta vardagsrum finns en delvis separat matsalsdel och en platsbyggd garderob. 

KÄLLARE

I källaren finns en hall med en extra frys, två förråd samt ett pannrum. Resterande del av grunden utgörs av en krypgrund.

Interiör Lilla huset

En trappa i trä leder upp till entréverandan som är tillbyggd 1997.

Hall/veranda

Innanför ytterdörren är det plastmatta på golvet fönstren vetter mot trädgården.

Kök

Köket har ett på senare tid slipat trägolv och är utrustat med diskbänk med kakel ovan, spis, spisfläkt, diskmaskin samt en kyl/frys.

Duschrum

Här är det våtrumsmatta på golvet och målad väv på väggarna. Utrustat med wc, handfat, duschhörna och det finns ett vädringsfönster.

Vardagsrum

Även här ligger ett på senare tid slipat trägolv. Rummet har ljusinsläpp från tre håll och det finns en kakelugn som har eldningsförbud i nuvarande skick.

Hall

En trappa med förvaring under leder oss nu upp till loftet. Under trappan finns en lucka till källaren som har en takhöjd på ca 1,6 meter.

Sovrum

I detta genomgångsrum är det trägolv och charmiga snedtak med synliga takbjälkar. Här finns en kattvind och även en platsbyggd garderob.

Sovrum

Även i den gamla kammaren är det trägolv och charmiga snedtak.

Garage/förråd

Denna gamla och enkla träbyggnad har jordgolv. Ovan "garaget" finns ett loft och bredvid ett vidbyggt förråd.

Trädgård

I den stora och härligt lummiga trädgården finns gott om perenna rabatter med vackra blommor samt även buskar och fruktträd. Det finns också ett flertal uteplatser, bl a en syrenberså och en plattsatt uteplats med tak och infravärme. 

Allmänt

Kulvert finns mellan husen för att det mindre huset skall få tillgång till värme från luft/vattenvärme-anläggningen som är belägen i källaren i det stora huset. Nyare el i lägenheten på nedre plan.

Luft/Vatten-värmepumpen renoverades för 2 år sedan för ca 100 000 kr. Den körs i nuläget på 9 kWh men kan köras på mer. Dock krävs att huvudsäkringen säkras upp först.

Taken byttes på båda husen i slutet på 90-talet. I samband med det renoverades även skorstenen på stora huset.

På den delvis grusade gården finns gott om plats för parkering av bilar. Två p-platser är för närvarande uthyrda.

Det röda huset är idag uthyrt och hyresgästen bor gärna kvar.

De båda fastigheterna är samtaxerade och i fastighetsregistret registrerade som privatbostäder. Den med bostadshus bebyggda fastigheten deklareras dock som hyresfastighet.

För en fastighet i detta anrika område i Söderköping finns en hel del restriktioner gällande möjligheter till ny-, till- och/eller ombyggnation av befintliga byggnader. För att få eventuella frågor kring detta besvarade hänvisas till Söderköpings kommuns bygglovavdelning via växeln på 0121-181 00. Information kan också erhållas på deras hemsida via https://www.soderkoping.se/bostad-miljo/. 

Ta gärna del av detaljplanen som finns upplagd under fliken Dokument här i annonsen. Där finns även några ungefärliga ritningar avseende de båda husen.

För den som är intresserad av kulturmiljöprogrammet för Söderköpings innerstad finns det här; Söderköping Kulturmiljöprogram 2015-10-15.indd (soderkoping.se).

Energideklaration

Det stora huset har energiprestanda (primärenergital) 273 kWh/kvm och år och Klass G.

Det lilla huset har energiprestanda (primärenergital) 156 kWh/kvm och år och Klass E.

Fornlämning


Akt: L2010:3508
Registrerat:

Planritning

Ansvarig fastighetsmäklare

Birgitta Johansson
Fastighetsmäklare

Extra kontakt

Hans Larsson
Kontorschef