Vänsö 1
Vänsö
Skärgårdsidyll med historiska anor!
Uthyrningsverksamheten går förstås att driva vidare men fastigheten skulle även passa utmärkt för t ex generationsboende, retreat/yogacenter eller för dig som drömmer om att bedriva jordbruk i liten skala. På fastigheten finns en mindre ladugård uppförd 1917 och betesmarken betas idag av inhyrda nötkreatur som brukar anlända till ön i maj. Båthus, bryggor och sjöbodar tillhör och en del av fastigheten består av skog och klippor.
Fakta
Ytor
Källa: Fastighetsregistret
Källa: Fastighetsregistret
Källa: Fastighetsregistret
Källa: Fastighetsregistret
Källa: Fastighetsregistret
Källa: Fastighetsregistret
Källa: Fastighetsregistret
Ekonomi
Energideklaration
Driftkostnad
Beskrivning
Friskrivning
Observera att fastigheten säljs med sk friskrivningsklausul vilken även omfattar sk Dolda Fel. Det är därför av särskilt stor vikt att man som köpare före köpet noggrant undersöker fastighetens skick.
Storstugan
Denna huvudbyggnad genomgick en stor renovering och uppdatering så sent som 2016. Senaste renovering före det var 1954 då man också byggde till denna byggnad.
ENTRÉPLAN
Entré sker genom en stor farstukvist in till en hall med avhängning och trappa upp till det övre planet. Under trappan finner man ett städskåp.
Till höger innanför ytterdörren kommer man till ett ljust och rymligt sovrum med trägolv och fönster i två väderstreck. Här finns tre sängplatser och en egen klädkammare.
Detta lite mindre sovrum med trägolv har två sängplatser. Även här finns en klädkammare och fönstret vetter mot ängen bakom huset.
Huvudbyggnadens duschrum har våtrumsmatta på golvet och målade väggar. Utrustat med wc, handfat med spegel, duschhörna samt platsbyggda hyllor och ett skåp där varmvattenberedaren sitter. I utrymmet finns ett vädringsfönster.
Köket är genomgående och har trägolv och äldre charmig köksinredning och vitt kakel ovan diskbänken. Den maskinella utrustningen består av en spis, kyl/frys samt en mikrovågsugn. Det finns även en gammal hederlig vedspis med tillhörande vedlår samt en vedpanna försedd med elpatron. I anslutning till köket finns ett rymligt skafferi/förråd med hyllor för förvaring av diverse, kanske egenodlade godsaker.
Bakom köket finns en groventré med klinker på golvet. I anslutning till groventrén finns två kallförråd.
ÖVRE PLAN
Ovan trappan möts man av en hall med plats för avhängning. I hallen finns en dörr med trappa upp till vinden. Från hallen når man också husets stora balkong med skönt sydvästläge och utsikt över ägorna.
Även i detta plan finns två sovrum. Det mindre har trägolv och två sängplatser. Här finns en platsbyggd garderob samt ett städskåp. Fönstret vetter mot ängen bakom huset.
Det större sovrummet har fönster i två väderstreck och tre sängplatser. Till detta sovrum finns en klädkammare.
Separat toalett med matta på golvet och målad väv på väggarna. Utrustad med wc och handfat samt några platsbyggda hyllor.
Även detta plan är utrustat med ett genomgående kök. Här är den vita köksinredningen nyare och det är vitt kakel ovan diskbänken. Maskinellt utrustat med spis med spisfläkt, kyl/frys samt mikrovågsugn. Det finns även en gammal och fungerande vedspis med tillhörande vedlår.
På övre planet finns slutligen ett allrum med fönster i två väderstreck.
Från utsidan av byggnaden nås ett källarrum med en gammal oljetank som ej är i bruk samt hydroforen. Här nere finns även en tvättmaskin.
Fiskarstugan
Byggd 1820 på stenfotsgrund och med stomme, bjälklag och fasad av trä. På taket är det lertegel. Fönstren är av typen englas med tillhörande innanfönster. Under huset finns en liten matkällare. Uppvärmning av denna byggnad sker med ved och direktel och det kommer endast kallvatten i kökskranen. Innertaken är vitmålade förutom i köket. Det är lågt till tak i hela stugan och man får böja sig under de låga dörrposterna. Utanför entrén finns en gruslagd uteplats med en obligatorisk ljugarbänk.
En stentrappa leder upp till husets groventré på baksidan av huset och in till en hall med två platsbyggda skåp. Det finns en dörr in till en liten skrubb med trappa upp till vinden och det finns även ett kallförråd med hyllor.
Gästerna får dock göra entré via den charmiga glasverandan på framsidan av huset. Här hänger de av sig i den platsbyggda garderoben för att sedan stiga in i allrummet. I allrummet finns en gammal fungerande kakelugn samt ett platsbyggt hörnskåp.
Kökets inredning är av äldre modell med låg diskbänk. Här finns en liten spis med två plattor och ugn, mikrovågsugn, en liten kyl med frysfack samt även en vedspis.
Detta hus har två sovrum, ett större med två sovplatser och en rörspis. Det mindre sovrummet har en sovplats.
Gammelstugan
Denna timrade stuga, som man ansökt för att K-skydda, härstammar från 1700-talet. Det innebär att det är mycket lågt till tak och man får huka sig rejält under dörrposterna. Huset är grundlagt på en torpargrund med stenfot och på yttertaket ligger enkupigt tegel med näver under. I denna stuga finns varken vatten eller wc inkopplat så här lever man på gammalt vis. På ena gaveln finns en jordkällare och på den andra en dörr in till ett förråd och vidare in till en av Vänsö bys gamla bakstugor. Bakugnen är ursprunglig och ska fungera men används ej. Skorstenen är dock ny.
Utanför gammelstugans entré finns en syrenberså med en sittplats i lä. Den nybyggda trappan i trä ovanför den något raserade gamla stentrappan som fanns från början leder oss via en farstukvist in i stugan. Redan i ytterdörren gäller det att böja på kroppen för att komma in genom den låga dörren.
Entré sker sedan direkt in till storstugan som har målade golvplank och en genuin gammal papperstapet på väggarna. I storstugan finns en fungerande gammal kakelugn.
I anslutning till storstugan finns två sovkamrar, båda med snedtak och med två sovplatser vardera.
Från storstugan nås också köket genom ytterligare en dörr med låg dörrpost. Här är det målade golvplank och även här är det förstås lågt till tak. På ena sidan är det dessutom snedtak. Köksinredningen har många år på nacken och det finns ett fönster ovan diskbänken. Maskinellt utrustad med kylskåp, mikrovågsugn, bänkspis med två plattor och ugn. Dessutom finns en fungerande öppen spis.
Som kuriosa kan nämnas att platsen på vilken gammelstugan står är troligen platsen för det allra första huset på Vänsö vilket byggdes här redan på 1500-talet.
Bastu/Dusch/WC
Nybyggd stuga grundlagd på plintar med trästomme och träpanel samt med tegel på taket och 3-glasfönster. Uppvärmningen sker via direktel och 3-fas uttag finns.
I byggnaden finns en separat wc med klinkergolv med elgolvvärme och vitmålad stående panel på väggarna. Här inne finns wc, handfat med skåp, spegel, fläkt samt en varmvattenberedare.
Bastuavdelningen har också den klinker på golvet och elgolvvärme och här är det målade väggar. Själva bastun nås via en glasdörr och självklart är den vedeldad som sig bör! Totalt finns plats på lavarna för 6-8 personer.
Slutligen finns i byggnaden ett duschutrymme med klinkergolv och helkaklade väggar. I denna del finns avhängning samt en duschplats med frostade glasväggar. Denna stuga används av de som hyr/bor i de husen där det saknas vatten och/eller wc.
Vagnslider
Detta genuina gamla vagnslider har två portar och ovanpå finns, som sig bör, ett gammalt sädesmagasin. Ovanvåningen skulle nu i modern tid göra sig bra som somrig festlokal för t ex midsommarfirande eller kanske kräftskivan. El finns i byggnaden.
Ladugård
Denna byggdes delvis av nuvarande ägares farfar 1917. Vänstra dörren tillbyggnaden leder in till själva djurstallet. Här finns åtta kobås, en hästspilta, en kalvkätte, plats för höns samt även ett bås för grisen. Precis vad man behövde när det begav sig. I kobåsen är det plankgolv på betongen och i övrigt är det rent betonggolv varav en del är klinkerlagd. I byggnaden finns både vatten och el samt även en 3-fashandske. I denna del av ladan finns också en stor verkstadsdel med plankgolv på betongen.
Högra delen av ladan har två portar. Innanför den ena porten finner man halmlogen och här är det jordgolv. I mittendelen där det är plankgolv stod tröskan. I den nordligaste delen av byggnaden, som har ingång från gaveln, finns ytterligare en halmloge.
Loftbod
Denna gamla loftbod härstammar från 1700-talet och är smått unik för skärgården då i princip alla andra loftbodar som fanns i skärgården numera är rivna.
Båthus/Sjöbodar/Bryggor
Båthuset har plats för 2-3 mindre roddbåtar. I anslutning till båthuset finns en gammal sjöbod från 1700-talet samt ytterligare två sjöbodar. En av dem kommer ursprungligen från Söderköping och flyttades hit någon gång under 1970. I Söderköping utgjorde den sjöboden en väntkur vid Göta kanal där man fick sitta och vänta på att ¨Gubben övver¨ skulle komma med sin roddbåt och skjutsa en över till andra sidan.
I anslutning till båthusen och sjöbodarna finns också bryggorna vilka ligger skyddade bakom båthuset och har delvis segelbåtsdjup.
Markareal
Fastigheterna Vänsö 1:5 och 1:10 är under fastighetsreglering för att avskilja ca 11 000 kvm för säljarens räkning. Förrättningen är i slutskedet men beslutet har i skrivande stund ännu inte vunnit laga kraft. För mer information angående vilka arealer som avses se förrättningskartan under fliken Dokument.
Ett område om ca 6 500 kvm mark beläget på Vänsö 1:10 på Bastö i direkt anslutning till Vänsö 1:30 är utarrenderat på 50 år. Arrendeavtalet löper ut den den 30/6 2049. Hela arrendeavgiftern erlades i samband med tecknandet.
Ytterligare ett område, även det beläget på Bastö men på fastigheten Vänsö 1:5, om ca 3 Ha är utarrenderat på 50 år. Detta arrendeavtal tecknades 2020-09-19. Hela arrendeavgiftern erlades i samband med tecknandet.
Säljaren berättar
VÄNSÖ GÅRD
¨Utseendet av denna skärgård, är till sin belägenhet och utformning så väl och behagligt anlagt, att konsten ej kunde pryda den bättre¨. Så beskrev Söderköpingsonen Johannes Enholm Eliasson den Östgötska skärgården, redan 1753. Mitt i den vackra skärgården ligger ön Vänsö.
Vänsö befolkades någon gång på 12-1300 talet. Den förste som vi känner till namn var ¨Per i Vänsö¨som han heter i skattelängderna från 1523. Då vet vi att det fanns boende på Vänsö som skulle betala skatt till kungen. Under kommande århundraden utvecklades Vänsö med fler boende så att det vid laga skifte 1858 fanns omkring 35 personer boende i byn, uppdelade i 7 ägandelotter. Under senare delen av 1800-talet och början av 1900-talet upplevde Vänsö sin storhetstid. På ön fanns det 7 gårdar utspridda på ön. På ön fanns det två skutor som fraktade ved till Stockholm men även andra frakter utmed den svenska kusten. Namn som kan härröras till skeppsfrakter finns det ett flertal av på Vänsö. Namn som Kalmar, Stockholm, Vaxholm, skutviken och lastberget vittnar om en betydande verksamhet med skutfrakter.
På Vänsö fanns det även en affär i vilken Vänsöborna och andra boende på närliggande öar kunde handla salt, socker, sprit och andra förnödenheter, som de själva inte kunde producera. På Vänsö fanns det även ett båtbyggeri. Den mest kända är Per Olson som bland annat byggde en ¨sälöka¨ till Harstena som användes när de berömda sälslagen ägde rum under första halvan av 1900-talet.
Vänsö har till största del varit en ö där man bedrev jordbruk, det fanns bra möjlighet att bryta ny mark för att odla och bedriva boskapsskötsel, vilket förr i tiden var en väldigt viktig del för ett välmående självhushåll. Fisket bedrevs i gemensam regi, till största del med not och nätfiske. Ålfisket blev först på 1800-talets mitt, ett mer betydande fiske för Vänsöborna.
Vänsö Gård är av riksantikvariet utsedd till att vara ett riksintresse, för sin samlade gamla bebyggelse. Det finns hus från 17-18-19 och 2000-talet. Husen är väl bevarade och ett unikt minnesmärke av en historisk bebyggelsemiljö i skärgården. Generationer av ägare till gården har lagt stor vinning av att husen och omgivningarna ska vara väl bevarade och välvårdade. Gården har stora utvecklingsmöjligheter inom turism, jordbruk, det finns gott om arbete med snickeri, målning m.m. i skärgården, för den händige.
Gården fungerar också utmärkt som ett generationsboende, både som sommarställe eller för åretruntboende.
Vänsö Gård är en fantastisk pärla, av naturen skapad och av kärleksfulla händer vårdad.
Mats Emilsson
Verksamhet
Nuvarande ägare bor sedan några år tillbaka på en angränsande fastighet och hyr ut rum på gården till turistande skärgårdsentusiaster. Denna verksamhet kan övertas mot separat ersättning och innefattar då tre båtar med motorer, som idag hyrs ut till sommargäster. Under vår och höst är det sportfiskare som dominerar.
För det fall att man önskar bedriva verksamhet på gården åligger det köparen i enlighet med undersökningsplikten att själv kontrollera om det krävs särskilda tillstånd eller dylikt för den verksamhet man planerar.
Förvärvstillstånd
Observera att fastigheten är taxerad som lantbruksfastighet vilket innebär att förvärvstillstånd kan komma att krävas.
Planritning
Ansvarig fastighetsmäklare
Extra kontakt