Header image
Properties & Partners LANTLIGT LÄGE NÄRA STA'N MED MÖJLIGHET TILL GENERATIONSBOENDE!
Kommande försäljning

Fifalla Solliden 1

LANTLIGT LÄGE NÄRA STA'N MED MÖJLIGHET TILL GENERATIONSBOENDE!

Välkommen till denna unika och karaktärsfulla fastighet, ursprungligen avstyckad från en större gård, och belägen i den natursköna utkanten av Valdemarsvik. Här får du möjlighet att förverkliga dina drömmar om ett liv på landet, samtidigt som du har närheten till stadens alla bekvämligheter.

Fastigheten erbjuder två bostadshus – ett större om 5 rum och kök och ett mindre om 3 rum och kök. Det större huset är rymligt och gediget med en klassisk charm som bara väntar på att få återfå sin forna glans. Med lite kärlek och omsorg kan detta hus bli ett drömhem för den som uppskattar äldre byggnaders själ och historia.

Det mindre huset, även det i behov av renovering, har alla förutsättningar att bli en riktig pärla. Kanske söker du ett generationsboende där flera generationer kan leva nära varandra men ändå ha egna utrymmen? Eller vill du hellre hyra ut ett av husen och finansiera ditt eget boende? Möjligheterna är många – valet är ditt!

Den uppvuxna trädgården är en grön oas med rabatter fyllda med perenna växter, fruktträd och prunkande buskar. Här kan du njuta av naturens skönhet året om, oavsett om du har gröna fingrar eller bara vill koppla av i en rofylld miljö.

Trots det lantliga läget är det bara en kort cykeltur in till Valdemarsvik, där du finner allt du behöver i form av skolor, mataffärer, butiker och restauranger. Detta gör fastigheten idealisk för både barnfamiljer och par som vill ha nära till såväl natur som stadsliv.

Förutom bostadshusen finns på fastigheten ett antal redskapsbodar, perfekta för förvaring av trädgårdsredskap, cyklar eller kanske en verkstad för den händige. Slutligen finns en synnerligen enkel garagebyggnad i dåligt skick.

Denna fastighet har allt för dig som letar efter något utöver det vanliga – charm, historia och potential. Med lite arbete och engagemang kan du skapa ditt drömboende på denna plats, där du kan njuta av livet på landet med stadens bekvämligheter inom räckhåll.

Välkommen att boka visning för att upptäcka möjligheterna med denna unika fastighet!

Fakta

Adress:
Fifalla Solliden 1
Kommun:
Valdemarsvik
Fastighetsbeteckning:
FIFALLA 5:1
Typ:
Villa
Ägandeform:
Småhus - Friköpt
Byggnadstyp:
En större och en mindre 1 1/2-plansvilla
Byggnadsår:
1934, 1935 Den tekniska byggnadsfaktan avser huvudbyggnaden
Vatten och avlopp:
Enskilt vatten året om från borrad källa/Enskilt avlopp till trekammarbrunn med infiltration.
Fönster:
2-glas
Uppvärmning:
Direktverkande el, luftvärmepump (2017) samt en kakelugn
Ventilation:
Självdrag
Fasad:
Trä
Tak:
Betongpannor
Stomme:
Timmer
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Torpargrund med stenfot
Grundmur:
Natursten
Eldstad:
Kakelugn

Ekonomi

Taxeringsvärde byggnad(er):
656 000 kr
Taxeringsvärde tomt:
147 000 kr
Taxeringsvärde totalt:
803 000 kr
Bef. pantbrev:
4st om 270 200 kr
Taxeringsår:
2021
Värdeår:
1939
Taxeringskod:
220

Energideklaration

Behövs ej

Driftkostnad

Beräknad på 1 person
45 000 kr/år
2 672 kr/år
7 156 kr/år
2 330 kr/år
57 158 kr/år
Enligt säljarens uppgifter avseende båda husen. Kostnad för hushållsel ingår i uppvärmingskostnaden vilken avser 15.000 kWh. Övrigt avser slamtömning, Fastighetsavgift tillkommer.
6 023 kr/år

Beskrivning

Friskrivning

Observera att fastigheten säljs med sk friskrivningsklausul vilken även omfattar sk Dolda Fel. Det är därför av särskilt stor vikt att man som köpare före köpet noggrant undersöker fastighetens skick. 

Huvudbyggnad

 

ENTRÉPLAN

Huvudentré

Det är här man kommer in via finingången som inte används så ofta numera. I den lilla hallen finns trappan till det övre planet.

Vardagsrum

Detta är ljust och rymligt och går i vinkel. Här finns gott om plats för både soffmys och middagsgäster. I den högra delen av vardagsrummet och i matsalen ligger vacker stavparkett i gott skick på golvet. Utrymmet där matgruppen återfinns kan enkelt delas av för den som behöver ett extra sovrum. I vardagsrummet finns en fungerande kakelugn.

Kök

Skåpsinredningen är av äldre modell med stommar och luckor i vitt. Kakel fungerar som stänkskydd på väggen mellan köksbänk och överskåp. Maskinell utrustning i form av en spis med spisfläkt, diskmaskin samt ett kylskåp av fullhöjd. Från kökets matplats är det helt öppet mot vardagsrummet.

Groventré

Bortanför köket i anslutning till groventrén finns en stor hall med två skjutdörrsgarderober, en på vardera sida. Innanför ytterdörren finns ytterligare avhängning.

Duschrum/Bastu/Tvättstuga

Här är det våtrumsmatta på väggar och golv och det finns en wc, ett handfat i kommod samt en duschhörna. Även tvättmaskinen står här inne och det finns en rostfri tvättho med skåp. Vidare finns en dubbelgarderob samt varmvattenberedare och en bastu (aggregatet är urkopplat). Ventilation i duschrummet sker via en mekanisk fläkt samt vädringsfönster.

ÖVRE PLAN

Hall

Här är det trägolv och utrymmet är delvis möblerbart.

Arbetsrum

Ett litet rum med snedtak.

Sovrum

Detta rymliga sovrum har trägolv och i rummet finns en kakelugn samt fem platsbyggda garderober. I anslutning till sovrummet finns en stor kattvind vilken används som kallförråd.

Inre hall

Denna är under renovering/ombyggnad och i dagsläget finns här två garderober.

Sovrum

Relativt rymligt med laminat på golvet och charmigt snedtak

Sovrum

Även detta lite romantiska sovrum har plastmatta och snedtak.

Allmänt om huvudbyggnaden

2017 installerades den nuvarande värmepumpen vilken även förser det mindre huset med värme. Det finns alltså en utedel samt en innedel i vardera huset.

Ca 2005 revs väggen mellan köket och vardagsrummet så att man fick en öppen planlösning.

1983 byggdes huset till med den del som rymmer groventré, hall, duschrum och bastu. Tidigare gick man från groventrén direkt in i köket. Tillbyggnaden är grundlagd på en gjuten platta.

Under 1978-80 byggdes huset om från att ha bestått av tre lägenheter till att vara en traditionell enfamiljsbostad. Yttertaket byttes liksom alla fönster. Hela byggnaden tilläggsisolerades och fick ny panel.

Det mindre huset

Byggnadsteknisk fakta

Även denna byggnad är grundlagd på en klassisk torpargrund med grundmur av natursten. Tillbyggnaden från 1980 omfattande hall och duschrum är grundlagd på betongplatta och har en modern trästomme. Stommen i ursprungsdelen av huset är av timrad och utvändigt klädd med träpanel och på yttertaket ligger betongpannor. 

ENTRÉPLAN

Hall/Entré

Innanför ytterdörren finns plats för avhängning och det är i hallen man finner trappan till det övre planet. Längre in i hallen finns två garderober.

Duschrum 

Här är det våtrumsmatta på väggar och golv. Duschrummet är utrustat med wc, handfat, duschhörna samt en tvättmaskin. Även varmvattenberedaren har sin plats här. Ett vädringsfönster och en mekanisk fläkt står för ventilationen. 

Kök

Köket är ganska litet med köksinredning i furulaminat och utrustat med spis, spisfläkt samt en kyl. Ovan köksbänken finns ett fönster som vetter mot söder.

Vardagsrum

På golvet ligger plastmatta och det finns två fönster i rummet. Det ena mot söder och det andra mot norr.

ÖVRE PLAN

Ovan trappan finns en liten hall med snedtak. I trappan upp sitter husets luftvärmepump.

Sovrum

Träpanel i snedtak och tak och heltäckningsmatta på golvet. I rummet finns tre garderober.

Sovrum

Även här är det träpanel i snedtak och tak och heltäckningsmatta på golvet. I detta sovrum finns en garderob.

Två förrådslängor

Den största är belägen närmast huvudbyggnadens groventré och rymmer sju bodar. Den andra mindre vid det lilla huset rymmer två bodar.

Garage

Detta enbilsgarage är i mycket dåligt skick.

Trädgård

Tomten är huvudsakligen plan med ett stort antal blommor och buskar samt även en del fruktträd. I slänten bakom huvudbyggnaden finns en gammal och väl fungerande och rymlig matkällare.

Säljaren berättar

På 60-talet fanns en handpump där man hämtade vatten ute på gården. De båda husen hade ett gemensamt utedass vilket fortfarande finns kvar. Vatten drogs in 1965 och vattentoaletten installerades 1967. Som barn uppväxt på 60-talet var det nära med cykel till skolan och affären (det är ca 2,5-3 km). Vi hade skogen inpå knuten och i Fifalla by fanns många barnfamiljer. 

Huvudbyggnaden är renoverad i omgångar och den senaste tillbyggnaden skedde 1981. Det har sin charm med den nu öppna planlösningen men huset behöver lite kärlek. Huvudbyggnaden var ursprungligen utrustat med tre kök då det var tre lägenheter i huset med vedspisar och kakelugnar. Den nuvarande kakelugnen i entréplanet är nyinstallerad med det gamla materialet och den går utmärkt att elda i. Den på övre planet är inte besiktigad.

Husen har potential då det finns tre sovrum i stora huset med möjlighet att göra fler på övre planet och ett till på nedre. Alla spegeldörrar finns kvar och även en som är tänkt till en kommande toalett på övre plan. 

Omgivningarna består av en trädgård med tre gamla äppelträd och en gräsmatta runt husen. Det finns flera fina krusbärs- och vinbärsbuskar. Nedanför muren en jättestor björnbärsbuske som får massor med bär. Det finns två stora jordkällare och massor av bodar. När vi hade hundar fanns staket runt delar av tomten. En tillbyggnad i början av 80-talet tillförde tvättstuga, dusch och bastuplus ett flertal garderober. Även det lilla huset renoverades då. Det senaste projektet är anläggningen av en trekammarbrunn med infiltration vilket gjordes under 2021.

/Harriet

Avstyckning pågår

Observera att en lantmäteriförrättning pågår i syfte att införliva såväl garaget som den befintliga relativt nya avloppsanläggningen i fastigheten. I skrivande stund finns ingen exakt tomtkarta att delge men den tomtareal som uppges i annonsen inkluderar de tillkommande 664 kvm. Med anledning av den pågående avstyckningsprocessen kommer det i köpekontraktet att skrivas in ett förbehåll om att förrättningen vinner laga kraft samt att tillträde inte kan ske förrän så är fallet. 

Planritning

Fyll i formuläret nedan för att anmäla dig till visningen för Fifalla Solliden 1

Välj en tid för visning nedan

Fyll i formuläret nedan för att anmäla ditt intresse för objektet Fifalla Solliden 1

Ansvarig fastighetsmäklare

Birgitta Johansson
Fastighetsmäklare

Extra kontakt

Hans Larsson
Kontorschef