Header image
Såld Skärgårdshemman med två båthus!

Vångsten 1

Vångsten

Skärgårdshemman med två båthus!

Varmt välkommen till detta charmiga och smått unika skärgårdshemman som har varit i samma släkts ägo de senaste 100 åren. Fastigheten är belägen på fastlandet längs med Valdemarsvikens inlopp och har tillgång till vatten på två sidor, varav det på den ena finns två båthus, brygga samt en sjöbod. Den totala arealen är drygt 7 Ha vilken omfattar bland annat tomtmark, övrig mark samt även en del skog. På denna underbara plats finns rum för hela släkten i de fyra bostadshusen eller varför inte göra som nuvarande ägare och hyra ut några av stugorna sommartid. Glöm inte att anmäla dig om du vill komma på visning!

Fakta

Adress:
Vångsten 1
Område:
Vångsten, Valdemarsvik
Kommun:
Valdemarsvik
Fastighetsbeteckning:
VÅNGSTEN 4:6
Typ:
Villa
Ägandeform:
Gård - Friköpt
Byggnadstyp:
1 1/2 plansvilla. Detta samt faktan nedan avser huvudbyggnaden
Byggnadsår:
1909 Tillbyggt på 1930-talet. Ursprungligen troligen från tidigt 1800-tal
Vatten och avlopp:
Enskilt vatten året om från 2 separat belägna borrade källor. Ett nyanlagt enskilt avlopp med slamavskiljare samt biomodul i anslutning till Huvudbyggnaden. Ett enskilt avlopp till nyanlagt minireningsverk med biomodul i anslutning till Sjöblick.
Fönster:
2-glas kopplade
Uppvärmning:
Direktel samt eldstäder
Ventilation:
Självdrag
Fasad:
Trä
Tak:
Eternit (1974)
Stomme:
Timmer/Trä
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Torpargrund under den äldre delen. Krypgrund under den tillbyggda delen.
Grundmur:
Slammad lättbetong
Badrum:
3 st
Eldstad:
En öppen spis med vedkasett samt en rörspis
TV- Internetutbud:
Fiber är framdraget till huvudbyggnaden men är inte installerat.
Förvärvstillstånd krävs:
Ja

Ytor

Vatten
1017 Kvm
Källa: Fastighetsregistret
Tomtarea
71660 Kvm
Källa: Fastighetsregistret
Övrig mark
3 Ha
Källa: Fastighetsregistret
Skogsimpediment
4 Ha
Källa: Fastighetsregistret
Boarea
20 Kvm
Källa: Fastighetsregistret
Boarea
35 Kvm
Källa: Fastighetsregistret
Boarea
116.3 Kvm
Källa: SS 02 10 54
Boarea
52 Kvm
Källa: Enligt säljare
Boarea
10 Kvm
Källa: Enligt säljare

Ekonomi

Taxeringsvärde byggnad(er):
1 329 000 kr
Taxeringsvärde tomt:
1 236 000 kr
Taxeringsvärde kommersiell byggnad:
82 000 kr
Taxeringsvärde totalt:
2 565 000 kr
Bef. pantbrev:
3st om 208 000 kr
Taxeringsår:
2020
Värdeår:
1929
Taxeringskod:
120
Försäkring fullvärde:
Ja

Energideklaration

Behövs ej

Driftkostnad

Beräknad på 2 personer
4 500 kr/år
1 354 kr/år
1 777 kr/år
1 000 kr/år
6 370 kr/år
1 600 kr/år
16 596 kr/år
Enligt säljarens uppgifter. Fastigheten har med ovan driftskostnader endast använts sommartid. Avser 2020, 1760 kwh. Utöver elkostnad för uppvärmningen har man eldat i eldstäderna med ved från den egna skogen. Övrigt avser vägavgift. Fastighetsskatt tillkommer med 8 524 kr/år.
8 874 kr/år

Beskrivning

Friskrivning

Observera att fastigheten säljs med sk friskrivningsklausul vilken även omfattar sk Dolda Fel. Det är därför av särskilt stor vikt att man som köpare före köpet noggrant undersöker fastighetens skick.

 

 

Allmänt om fastigheten

Fastigheten har varit i släktens ägo sedan 1920.

På fastigheten finns totalt fyra bostadsbyggnader, friggebod, snickarbod, ett dubbelgarage samt två båthus med plats för totalt 3 båtar. Det finns även två badplatser samt en egen boulebana. Tomtens karaktär är växlande med allt från skogsområden till ängsmark och odlade trädgårdsytor. Från huvudbyggnaden finns en vacker björkallé som leder ned till de båda båthusen och den större av badplatserna. Den mindre badplatsen återfinns bakom byggnaden "Sjöblick" och har både en liten strand samt en brygga med soldäck.

Observera att Huvudbyggnadens boarea enligt fastighetsregistret är 68 kvm. Uppgiften om att den i verkligheten är ca 135 kvm är endast en uppskattning.

Samtliga bostadsbyggnader är anslutna till elnätet och kopplade till en och samma elmätare.

Torpargrunden i den äldre delen av huvudbyggnaden renoverades i samband med den övergripande renoveringen 1974. Då byttes även de syllar och bottenstockar ut som var i dåligt skick.

Flaggtorpet med Lillebo har framför allt sommartid hyrts ut till turistande friluftsentusiaster och fiskeintresserade.

Fiber har under 2020/2021 dragits fram till huvudbyggnaden. Anslutningsavgiften är dock ej betald.

Det finns två separata avloppsanläggningar på fastigheten. Den ena betjänar Storstugan samt Flaggtorpet och är nyanlagd och fick dessutom nya kassetter (biomodul) under 2019. Den andra anläggningen består av ett minireningsverk med kasetter (biomodul) anlagt under 2019 och är belägen vid huset Sjöblick. Denna anläggning betjänar Sjöblick. Det finns också två vattenkällor på fastigheten. Den ena, belägen vid matkällaren vid Storstugan, betjänar Storstugan och Flaggtorpet. Den andra är belägen vid Sjöblick och betjänar förutom Sjöblick även via servitut byggnaden Sjöstugan på fastigheten Vångsten 4:9 samt huset Lurbacka på fastigheten Vångsten 4:10.

Till fastigheten hör ett eget vattenområde om 1 017 kvm beläget i anslutning till den mindre stranden bakom Sjöblick.

För en rörlig överblick av hela fastigheten använd följande länk: https://fastout.com/p/SQK3DQU

STORSTUGAN (Huvudbyggnad)

ENTRÉPLAN

Välkommen in i denna charmiga byggnad med ursprung från tidigt 1800-tal som totalrenoverats 1974. Entré sker från den östra gaveln in till en liten hall med plats för avhängning. I hallen är det trägolv och väggarna är tapetserade.

MATSAL

Vackra gamla pardörrar leder oss vidare in till den fd glasverandan som byggdes till på 1920-talet. Numera utgör den husets matsal. Från matbordet har man genom de stora glaspartierna en synnerligen njutningsfull utsikt till middagen! Även här trägolv medan väggarnas ytskikt är en målad träpanel. Även i taket återfinns den målade träpanelen. Som kuriosa kan nämnas att väggen mot den gamla storstugan och passagen till köket på sedvanligt sätt lutar något inåt i den övre delen. Anledningen till detta är att dymlingarna i hörnen på det viset låser fast sig själva. Detta var sättet på vilket man byggde på den tiden.

Från matsalen finns en trappa som leder upp till övre planet och under trappan finns praktisk förvaring. 

STORSTUGA

Via ytterligare en gammal vacker pardörr kommer man in i storstugan som har breda gamla golvplank som genom åren slitits av många par skor. Väggarna är invändigt klädda med en vacker pärlspont från tidigt 1800-tal. Självklart finns i storstugan en öppen spis! Dock med en vedkasett av modernare snitt. I utrymmet som nu rymmer en platsbyggd bokhylla, fanns tidigare genomgången till köket. 

PASSAGE

Denna leder oss vidare till köket och var ursprungligen husets entréhall. Här är det trägolv, väggarna är tapetserade och i taket vitmålad träpanel. I utrymmet finns två platsbyggda garderober.

KÖK

Via en glasdörr från den fd entréhallen nås köket som har en plastmatta på golvet och målade väggar. I taket vackra gamla nu vitmålade takplank. På de vita skåpsstommarna sitter släta klarröda luckor. Den maskinella utrustningen består av en spis med spisfläkt samt en kyl/frys. Matplatsen är självklart placerad vid fönstret som vetter mot den vackra utsikten över fastigheten och Valdemarsviken. Till köket finns en groventré från husets baksida via en gammal stalldörr, sannolikt med ursprung från 1700-talet. Via den når man jordkällaren.

 

ÖVRE PLAN

I hela planet återfinns vackra gedigna spegelinnerdörrar.

SÄLLSKAPSRUM

Ljust och luftigt i och med de stora fönstren mot väster och utsikten. Detta sällskapsrum har trägolv och väggarna är klädda med en målad träpanel. Även i taket är det målad träpanel. Från rummet når man en liten balkong som med sitt läge mot sydöst är den perfekta platsen för morgonkaffet.

INRE HALL

Belägen mellan sovrummen med gamla trätiljor i original på golvet, tapetserade väggar och ljusa skivor i taket. Här finns en dubbelgarderob.

LILLA KAMMAREN

Även här återfinns de gamla trätiljorna på golvet, väggarna är tapetserade och i taket sitter ljusa skivor. Ljust och trevlig med fönster åt både väster och svala norr.

 

 

DUSCHRUM

Duschrummet är i originalskick från renoveringen 1974 med våtrumsmatta på golvet och vinyltapet på väggarna. Utrustat med wc, handfat, spegelskåp samt en duschplats. Här finns även en varmvattenberedare och en tvättmaskin av äldre modell samt ett vädringsfönster.

STORA KAMMAREN

De breda gamla golvtiljorna återfinns även här och väggarna är tapetserade. Ljusa skivor i taket. Här vaknar man skönt till förmiddagssolen då fönstret vetter mot öster. I en dubbelgarderob finns ett eget handfat och ett spegelskåp inrymt. I rummet finns även en enkel- och en dubbelgarderob.  

LILLSTUGAN

Belägen i anslutning till Huvudbyggnaden ligger denna mysiga gäststuga om 20 m² som är användbar även vintertid. Dock ligger vattenledningen inte tillräckligt djupt för att klara vinterkyla. Stugan renoverades senast ca 1975.

Entré sker via en liten veranda under tak med tidsenliga sittbänkar. Man kommer direkt in i ett allrum som har trägolv, tapetserade väggar och vitmålad träpanel i taket. Här finns två fönster (mot sydväst och norr) och i rummet finns en dubbelgarderob. Även i det lilla men välplanerade köket är det trägolv och väggarna är tapetserade. Ljusa skivor i taket. Liksom i huvudbyggnaden går skåpsluckorna i rött och matplatsen är placerad vid fönstret som vetter mot sydväst och utsikten. I köksdelen finns en diskho med både kallt och varmt vatten, en bänkspis med en liten ugn, ett litet kylskåp, en mikrovågsugn samt en varmvattenberedare under diskbänken. I utrymmet finns även en platsbyggd våningssäng samt en garderob. Dessutom finns ett litet vindsförråd.

Lillstugan har en grundmur av slammad lättbetong, en stomme av timmer och trä samt fasad av stående träpanel. På taket tegelpannor.

SNICKARBOD/REDSKAPSBOD

Denna återfinns intill "Lillstugan" och innehåller dels en liten snickarverkstad samt ett klassiskt utedass. Det är sannerligen en lyxig känsla att skåda ut genom fönstret som vetter mot Valdemarsviken medan man pysslar vid snickarbänken.

Denna byggnad är grundlagd på plintar, har en stomme av trä klädd med träpanel samt ett yttertak klätt med tegel.

DUBBELGARAGE

Dubbelgarage byggt 2012 med vinterisolerade sidoväggar/gavlar samt oisolerat tak. Grundlagt på betongplatta med en stomme av trä och med röda betongpannor på taket. I augusti brukar det här dukas upp till kräftskiva.

 

FLAGGTORPET

Denna mysiga stuga om 35 m² med historiska anor ligger nästan helt avskilt bakom en syrenhäck. Stugan är fördelad på allrum (den äldsta delen) samt kök och duschrum som båda är tillbyggda 1985.

Skåpsinredningen i köket går i vitt. På golvet ligger en plastmatta och väggarna är tapetserade. Vid matplatsen finns ett fönster med skön utsikt mot Valdemarsviken. Köket är utrustat med en trinette med 2 plattor, spisfläkt, kyl/frys samt en liten diskmaskin. Det finns även en mikrovågsugn med både varmluftsfunktion och grillfunktion.

Duschrummet har våtrumsmattor på väggar och golv. Här finns wc, handfat i kommod med spegelskåp samt en duschplats och ett vädringsfönster. Dessutom finns en tvättmaskin.

I allrummet som har ett trägolv och tapetserade väggar, kan man känna historiens vingslag då denna del är från slutet av 1700-talet. Det märks bland annat på de handblåsta fönsterglasen och de synliga grötstockarna i taket. I allrummet finns en öppen spis samt en fristående garderob.

Byggnaden är delvis grundlagd på en källare från slutet av 1700-talet med grundmurar av kritad natursten. Där finns också en varmvattenberedare installerad. Den tillbyggda delen har en grundläggning i form av en krypgrund. Byggnadens stomme är liksom fasaden av trä och yttertaket är klätt med plegel.

LILLEBO

En typisk friggebod grundlagd på plintar, med en stomme av trä och plegel på taket. I sin helhet inredd som ett enda sovrum med fönster mot Valdemarsviken. I anslutning till ytterdörren finns en liten farstukvist.

SJÖBLICK

Skalet till denna byggnad om 52 m² uppfördes 1992 men användes till att börja med endast som magasin. Byggnaden är grundlagd på plintar med stomme och fasad av trä samt plegel på taket. Fönstren är av typen 3-glas isoler och numer är huset vinterisolerat. Efter att bygglov sökts och beviljats har byggnaden interiört så sent som 2021 inretts med en entréhall samt ett kök öppet mot allrummet som har en skönt värmande braskamin och öppet till nock. Vidare finns två sovrum och ett duschrum. I köket finns en induktionshäll med spisfläkt, ugn samt en kyl/frys. I köket är det förberett för en mindre diskmaskin och duschrummet är förberett för installation av tvättmaskin. I duschrummet finner man husets varmvattenberedare. Största delen av inredningsarbetet är klart men man har lämnat till köparen att själv välja ytskikt. 

Sjöblick är anslutet till den borrade källan i pumphuset på andra sidan den intilliggande ängen. Vad gäller avlopp är byggnaden ansluten till det egna nyanlagda minireningsverket.

BÅTHUS

Det finns två klassiska båthus samt en vidbyggd båtplats under tak. I anslutning till dessa finns den större badplatsen där det också finns en brygga med badstege. Det finns även en mindre sjöbod för ombyte och förvaring av tex möbler och flytvästar. El finns indragen till samtliga dessa byggnader.

Det norra båthuset är uppfört 1954 och har ett ungefärligt djup om 1,5 - 2 m i aktern, beroende på vattenståndet för dagen.

Det södra båthuset är uppfört 1947 och har ett ungefärligt djup om 1 m i aktern, beroende på vattenståndet för dagen.

Säljaren berättar

Ägarhistorik för skärgårdshemmanet Vikeboda

Markområdet bestod från början under 1650-talet intill 1750-talet, endast av ett större antal mycket små enkla åkertegar, som i samband med s.k. solskifte, tegskifte och senare storskifte, utgjorde s.k. utmarker tillhöriga Vångstens byalag. Enligt äldre lantmäterikartor (kan rekvireras i kop. fr. mäklare) från år 1785 och framåt, återfinns namnet torpet Vikeboda med Vikbohagen som fastighetsbenämning. I tiden efter 1815 växte och omvandlades Torpet Vikeboda till s.k. frälsegård av grevinnan Louise Swedenborg.Hon bedrev kreaturshållning på den då välmående gården. Vid denna tid malde man även säd på Vikeboda gård, som då utgjorde skattefrälse/kungsgård dvs gården var befriad från att utge skatt till kungen. Detta i följd av att kungens vattendrag benämnt ”Kungsådra” med 3 st vattenkvarnar, genomkorsade gårdens dåvarande markområde ner mot Valdemarsviken. Se charta år 1785. En relik från denna tid är troligtvis den halva kvarnsten som ligger utanför entrén till huset Flaggtorpet, som ursprungligen var ett litet Båtsmanstorpmed kritad naturstensgrund inne i källaren, sannolikt från 1790-talet. Endast husets ursprungligakorsvirkesstomme och kritade naturstensgrund inne i källaren finns numera kvar, medan övrigtmoderniserats i detta allra äldsta hus på gården.

Senare under 1800-talet genomgick gården skilda öden. Detta samtidigt som gården alltmer börjadebyggas till och byggas ut, för att därigenom alltmer anpassas till mer utpräglat skogs och jordbruk, kombinerat med ett alltmer utvecklat generationsboende. Viss armod, sjukdom och ond bråd död, drabbade dock senare gården enligt gamla husförhörslängder. Framförallt i samband med att en kvinna för ovanlighetens skull vid denna tid, blev ägare till gården. Sålunda lär en kvinna vid namn Brita Hansdotter, på ett mycket tragiskt sätt ärvt Vikeboda gård som s.k.bakarv från sin son. Brita Hansdotter hade då dessförinnan, förlorat sin make som omkom till sjöss, varefter sonen erhöll gården som arv efter fadern. Därefter förlorade Brita Hansdotter även sin son som i likhet med fadern omkom till sjöss. Därefter ärvde modern Brita Hansdotter gården efter sin omkomne son. (bakarv = arv som återgår från yngre till äldre generation)

Mot slutet av 1800-talet och till strax efter sekelskiftet beboddes skärgårdshemmanet av en kapten Magnusson som lär ha haft 8 b:n. Kapten Magnusson lär ha haft det gått ställt. Han hade sitt stolta segelfartyg i form av en stor 4-mastad bark, förtöjd vintertid nedanför gårdens huvudbyggnad Storstugan. Fartygets angöring på stranden finns fortfarande kvar i form av en s.k. ”Moring”=angöringsring fäst i berg eller större sten. (ursprunglig moring är p.g.a.rostangrepp ersatt med förnyad sådan) Under övrig tid av året seglade kapten Magnusson sitt stolta segelfartyg med besättning och last i form av bl.a. massaved eller styckegods från lastagehamnen i Valdemarsvik till Bremerhafen i Tyskland, och under stundom även över Biscayabukten ända ner till Lissabon i Portugal. Fartyget som då räknades som en av Valdemarsviks stoltheter, ansågs på den tiden vara ett av de allra största handelsfartygen i den Östgötska handelsflottan. Fartyget återfinns som s.k. votivskepp i Storstugans trapphus i där befintlig fartygsmonter, varur framgår att fartygsmodellen förfärdigats omkring år 1905av sjömannen Karl Lundstedt från Valdemarsvik. Under denna tid benämndes Vikeboda i dagligt tal, för Kaptensgården.

1921 förvärvade den nuvarande ägarfamiljen gården, som alltsedan dess innehaft gården nu i 3 generationer, med allt vad detta innebär. I samband med nuvarande ägarfamiljens förvärv upphörde djurhållningen på gården, varvid ladugården revs. Sålunda firar ägarfamiljen 100-årsjubileum år 2021. Den nuvarande ägarfamiljen har mestadels nyttjat gården som sommarnöje, med undantag för några år på 1990-talet, då gårdens huvudbyggnad nyttjades som permanentbostad. Nuvarande ägare har till stor del byggt om, byggt till, och även uppfört nya byggnader på gården som ex.vis huvudbyggnaden Storstugan, dubbelgaraget, Flaggtorpet med gäststuga och Sjöblick som nu inreds

Att få komma från storstadens larm och flärd,och få bege sig till detta skärgårdsparadis, må vara en stor ynnest, för att inte tala om de berikande natur och skärgårdsupplevelser, skärgårdshemmanet erbjuder såväl boende som gäster under skilda årstider. Här vistas man i lugn, fridfull skärgårdsnatur men ändå så nära till allt man behöver. Då skärgårdshemmanet än idag är inrättat för generationsboende med bl.a. 3 boningshus för permanentboende, lämpar sig gården särskilt väl, antingen för en stor familj, eller för ett välanpassat generationsboende eller rent av som släktgård.

Valdemarsvik i nådens år 2020

Lösöre

Lösöre såsom redskap, verktyg, trädgårdsmaskiner, båtar, möbler, mm kan köpas separat.

Förvärvstillstånd

Observera att fastigheten är taxerad som lantbruksfastighet vilket innebär att förvärvstillstånd kan komma att krävas.

Planritning

Ansvarig fastighetsmäklare

Birgitta Johansson
Fastighetsmäklare

Extra kontakt

Hans Larsson
Kontorschef